Ohjelmistorobotiikalla ratkaistaan usein henkilöstön tietotehtävien automatisointia, mutta tämä ei ole suinkaan ainoa tapa jossa automatisaatiota voidaan käyttää. Esimerkkitapauksessa haluttiin vapauttaa työntekijöiden aikaa vaativimpien asioiden ratkaisuun, tätä varten suunniteltiin chatbotin käyttöönottoa.
Oulun kaupungin rakennusvalvonnalle tulee paljon kyselyjä liittyen rakentamiseen. Osa kysymyksistä on yksinkertaisia ja usein toistuvia, joihin voidaan antaa helposti vastaus. Nämä usein toistuvat kysymykset vievät asiantuntijaresurssien aikaa vaativampien kysymyksien vastaamisesta sekä lupavalmisteluista.
Oulun rakennusvalvonta toteutti kokeiluna chatbot-robotin korjausrakentamisen neuvontaan. Ensimmäinen versio robotista opetettiin kysymys-vastaus -pareilla, jotka olivat asiantuntijoiden määrittelemiä. Tavoitteena oli tarjota neuvontapalvelua virka-ajan ulkopuolella ja samalla vähentää asiantuntijoiden neuvontatarvetta peruskysymyksien osalta ja vapauttamaan ihmisresursseja lupavalmisteluun sekä vaativampien kysymysten käsittelyyn.
Ensimmäisessä vaiheessa huomattiin, että data-aineisto ei ollut vielä riittävä tekoälyn opettamiseen, koska asiakas voi kysyä samaa asiaa hyvin monella eri tavalla. Muutoin volyymin, prosessin, lain ja teknologian osalta ei löytynyt estettä tekoälyratkaisulle. Oulun kaupunki onkin seuraavassa vaiheessa kokeilemassa ”ei-tekoäly” -ratkaisua, jossa toimitaan päätöspuun mukaan antaen asiakkaan valita valmiista vaihtoehdoista johdattaen asiakas oikean vastauksen äärelle.